Avslapning som hobby

Det som kjennetegner en hobby sammenlignet med andre aktiviteter, er at det er noe vi gjør for fornøyelsens skyld. En hobby skal gi oss noe og være et overskuddsfenomen. Derfor er det sørgelig at den berømte tidsklemma dels har gjort hobbyer til dråpen som får begeret til å flyte over: Overskuddsfenomenet bidrar isteden til stadig voksende underskudd. Det er på tide å anerkjenne avslapning som en vel så viktig hobby som innsats.

Begreper som «mindfulness» og «slow living» brer om seg. De representerer teknikker eller livsstiler som inviterer til å fokusere på nået, enten gjennom spesielle øvelser, eller ved å endre bevisstheten under daglige gjøremål. Dette er ikke hobbyer i seg selv, men for mange av oss vil de være nødvendige inngangsporter om vi virkelig skal klare å slappe av. I denne artikkelen fra KK.no finner du også noen tips til hvordan du effektivt kan slappe av.

Enkelte aktiviteter gjør det enklere å slappe av enn andre. For eksempel roer tankene seg ofte automatisk når musklene er avspent. Derfor kan et besøk på et spa eller en tur i badstubad virke som balsam for sjelen. Om du merker at dette virker positivt på deg, kan du integrere disse aktivitetene i hverdagen din. Lag deg rutiner for ansiktsmassasje eller hudpleie som ikke skjer i all hast før jobben, men som er hellige timer i uka di.

Å erstatte noen aktiviteter med mindre stressende aktiviteter kan også være veien å gå. Prøv å lese en bok istedenfor å se serier et par dager i uka, og legg inn en meditasjonsøkt for hver femte treningsøkt. Kanskje tar det en stund før du knekker avslappingskoden, men når du gjør det, vil du sannsynligvis oppleve at du blir mer effektiv de timene du ikke slapper av. En vinn-vinnsituasjon med andre ord.